• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

5 situaties waarin je geen massage mag geven!

16 augustus 2019 | Massage & Therapieën
5 situaties waarin je geen massage mag geven!

Houd je ervan om anderen te verwennen met een massage? Een ontspannende massage kan een mens op zowel lichamelijk als geestelijk vlak echt goed doen. Het is echter ook belangrijk om te weten dat een massage niet altijd een goed idee is. Binnen onze diverse massageopleidingen en -cursussen besteden we naast de vele voordelen van massage ook veel aandacht aan eventuele contra-indicaties. In dit artikel gaan we in op 5 situaties waarin je geen massage mag geven!

1. Koorts en griep

Wanneer iemand ziek is en koorts en/of de griep heeft is massage geen goed idee. Het lichaam is hard bezig met een herstelproces en om de ziekteverwekkers weg te jagen. Koorts is een natuurlijk mechanisme. Het verhoogt de lichaamstemperatuur, waardoor de bloedsomloop en de stofwisseling worden bevorderd en het hartritme verhoogt. De natuurlijke afweer van het lichaam gaat beter functioneren, waardoor het lichaam sneller heelt. Doordat er allerlei processen gaande zijn, zul je met massage het lichaam nog meer van streek maken. Het resultaat is dat de ontvanger zich daarna nog slechter voelt. Let op: griep is besmettelijk! Je wil geen klanten met griep in je praktijk, omdat ze de griep op anderen en op jou kunnen overbrengen.

2. Diabetes met neuropathie

Wanneer je klant diabetes heeft, is het raadzaam om toestemming te vragen voor massage bij de behandelende arts. Massage kan veel voordelen hebben voor diabetespatiënten. Het helpt om te ontspannen, waardoor men beter met de ziekte kan omgaan. Daarnaast verbetert het de bloed- en lymfecirculatie, waardoor het lichaam op celniveau beter gevoed wordt. Let op, heeft je klant diabetes met neuropathie, dan mag je niet masseren. Neuropathie betekent dat het gevoel is aangetast. Je klant kan niet voelen of de druk en de wrijving van de massage te groot is. De klant kan de pijn niet voelen als waarschuwing dat de massage schade kan toebrengen. Bij een hot stone massage kan men het bijvoorbeeld niet voelen als de stenen te heet zijn!

3. Hemofilie en bloedverdunners

Een van de situaties waarin je geen massage mag geven is in het geval van hemofilie. Dit is een erfelijke aandoening waarbij de bloedstolling wordt belemmerd na een verwonding of operatie. Stevige massages kunnen onverhoopt kleine verwondingen veroorzaken in de spieren en gewrichten, waardoor er interne bloedinkjes kunnen ontstaan. Datzelfde geldt voor mensen die bloedverdunners nemen. Zij zijn door deze medicijnen gevoeliger voor interne bloedingen en blauwe plekken. Het is daarom altijd noodzakelijk om vooraf aan een massage een goede anamnese (intake) af te nemen, waarin je uitsluit dat je klant specifieke gezondheidsproblemen heeft of bepaalde medicijnen gebruikt. Je leert hier alles over in onze Cursus Anamnese.

4. Zwangerschap met verhoogd risico

Een ontspannende massage kan veel betekenen voor een zwangere vrouw. Het kan vele zwangerschapskwaaltjes verlichten. Denk aan rugpijn, pijntjes in het bekkengebied, spanningen, onzekerheid en angst. Het moet dan wel altijd gaan om een milde en professionele massage. Is er sprake van een zwangerschap met een verhoogd risico, dan wordt een massage afgeraden omdat men niet weet wat hiervan de gevolgen kunnen zijn. Denk bij een zwangerschap met verhoogd risico aan het risico op een miskraam, pre-eclampsie of een placentaloslating. Het is sowieso verstandig om elke zwangere vrouw die je gaat masseren eerst om een doktersverklaring te vragen met toestemming voor een massage. Wil je meer weten over zwangerschap en massage? Volg dan onze Cursus Zwangerschapsmassage.

5. Cellulitis

Dit is een ontsteking van de dieper gelegen gedeeltes van het onderhuids bindweefsel en wordt veroorzaakt door een bacterie. Dit gaat gepaard met onscherp begrensde rode vlekken, zwelling, pijn en koorts. Een huidontsteking is altijd een contra-indicatie. In sommige gevallen mag alleen lokaal niet worden gemasseerd. We lichten hier deze huidontsteking uit, omdat het een absolute contra-indicatie is voor een massage. Daarnaast willen we ook wijzen op het verschil tussen cellulitis (huidontsteking) en cellulite. Dit laatste wordt ook wel ‘sinaasappelhuid’ genoemd en wordt veroorzaakt door een toename aan vetcellen in het onderhuids bindweefsel en een vernauwing van de bloedvaten. Het bindweefsel verhardt en vertoont een bobbelig uiterlijk. Massage kan in dit geval wel een gunstige invloed hebben, vooral de massagebehandeling die je leert in onze Cursus Sveltessa Afslankingsmassage!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie