• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Column: 22 Haarfeiten

Column: 22 Haarfeiten

Deze column met 22 haarfeiten werd gebracht door Maite Jaspers. Maite Jaspers is een gerenommeerde kapster, coloriste en hairextensionstylist met een eigen zaak in Laakdaal. Maite werkt voor o.a. Flair, Miss België, G-star en diverse BV’s waaronder Veronique De Cock & Eline De Munck. Daarnaast geeft ze ook les binnen de Wellness Academie. Ze geeft hier namelijk de Cursus Hairextensions.

Haarontleding

  1. We hebben gemiddeld rond de 120.000 haren op de schedelhuid.
  2. Een haar is tussen de 0,02 en 0,04 mm dik.
  3. Op een gemiddeld hoofd groeien er tussen de 800 en 1000 haren per cm².

Haarfeiten over haarkleur

  1. Roodharigen hebben de minste haren, 85.000 gemiddeld. Brunettes doen het beter met hun 100.000 hoofdhuidharen gemiddeld en de blondines onder ons spannen de kroon met een gemiddelde van 140.000 haren.
  2. Praktisch de helft van de vrouwelijke bevolking heeft bruin haar. Rood-, koper-, zwart- en blondtinten vervolledigen de overige helft.
  3. Een groeiende haar is kleurloos. De kleur komt pas nadien wanneer het haar in aanraking komt met zuurstof en met licht. Trek maar eens een haartje uit. Het onderste gedeelte lijkt wel doorzichtig.
  4. Je krijgt grijze haren omdat de haarwortels steeds minder kleurstoffen produceren. Hierdoor wordt de ruimte in de verschillende kleurcellen in het haar groter. Maar het is niet zo dat als je grijze haren hebt, dat je meer haaruitval zal ervaren.

Haarfeiten over haargroei

  1. De hoofdhuidharen groeien ongeveer 0,3 mm per dag wat neerkomt op 1 cm per maand.
  2. De hoofdhuidharen groeien het snelste in vergelijking met de rest van onze lichaamsbeharing.
  3. Je haar groeit niet sneller als je het regelmatig knipt. De groeisnelheid van je haar wordt bepaald in het haarzakje op je hoofdhuid. Je haar lijkt wel voller na een knipbeurt en zorgt ervoor dat de puntjes van de haren niet afschuren op je rug. Dus regelmatig knippen is zeker aangewezen om te voorkomen dat je haar zichzelf “knipt” en je haar lang te laten worden.
  4. Je haar groeit wel sneller in de zomer dan in de winter. Dit komt door de invloed van de zon. Zonlicht zorgt namelijk voor opname van vitamine A en D en deze vitaminen bevorderen weer de aanmaak van ‘haargroei’ hormonen.
  5. Ook groeit je haar sneller als je slaapt en tussen de leeftijd van 16 jaar en 24 jaar.
  6. Mannenhaar kan niet zo lang worden als vrouwenhaar. Een mannenhaar kan gemiddeld 40 à 50 cm groeien. Bij vrouwenharen kan dit oplopen tot zelfs 70 à 80 cm.
  7. Een hoofdhuidhaar kan niet blijven doorgroeien. In de overgangsfase van het haar vermindert de groei tot het uiteindelijk stopt. Dat betekent dat langere lengtes meestal niet voorkomen. Maar uitzonderingen op de regel bestaan.

Gezond haar = dood?

  1. Een haar is in principe dood. Wanneer we het knippen voelen we hier niets van. Maar toch groeit ons haar. Het enige levende gedeelte van ons haar zit in het haarzakje, in de hoofdhuid.
  2. Gespleten haarpunten zijn ook dood en kan je bijgevolg niet weer gezond maken met zogezegde wonderproducten. Deze punten zijn een makkelijke prooi om zelf af te breken. Knippen is het enige dat helpt. Knip je je haren niet,dan kunnen ze alleen maar meer en meer naar boven gespleten geraken en ga je na een tijdje er flink de schaar moeten inzetten.
  3. Wat is dan gezond haar? Een gezonde haar heeft geen gespleten haarpunten. De schubben zijn gesloten, waardoor het haar glanst. Zoniet wordt het haar dof en verliest het aan kracht en vitaliteit, waardoor het haar kan klitten en afbreken.
  4. Gezonde haren hebben een levensduur van 2 tot 7 jaar. Daarna valt de haar uit en groeit uit het zakje een nieuwe haar.

Haarfeiten over haarverlies

  1. We verliezen gemiddeld 70-100 haren per dag.
  2. Per haartje dat we verliezen staat er ook weer een nieuwe haar klaar. Natuurlijk jammer genoeg niet ons hele leven lang….
  3. Tijdens een zwangerschap ervaren sommige vrouwen dat ze meer haar hebben. Dit komt doordat je vanaf de 5e maand in de zwangerschap minder haarverlies hebt, waardoor het voller wordt, maar na de bevalling volgt een inhaalmanoeuvre.

Tot slot

  1. De samengestelde sterkte van een hoofd menselijke haren kan het gewichtequivalent dragen van 99 mensen! Tja, nu sta je toch ineens anders je haar te borstelen voor de spiegel!!

Interesse in een carriére in haarverzorging?

Wil je meer weten over haarverzorging en kapsels? In de Opleiding Kapper leer je alles over de opbouw en groei van haar en leer je de mooiste basissnitten verzorgen. We leren je bij Wellness Academie ook graag hoe je haar verantwoord kunt kleuren in onze Cursus Haarkleuren! Of wat dacht je van een Opleiding Barbier?!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie