De huid verbrandt heel snel en wordt niet bruin. Vaak hebben mensen met dit huidtype een hele lichte huid met sproetjes, rood of lichtblond haar en lichte ogen.
Voor elk huidtype is het belangrijk om de huid te beschermen met een adequate zonnebrandcrème met de juiste "Sun Protection Factor" (SPF). Leer alles over het correct verzorgen van de huid in onze opleiding schoonheidsspecialist(e) of in de opleiding skin expert.
Zoals we hierboven al benadrukten, is zonlicht essentieel voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten en eveneens voor een goed werkend immuunsysteem. Het zijn de UVB-stralen die de productie van vitamine D in de huid stimuleren. Dit betekent niet dat je uitgebreid moet gaan zonnen. Integendeel, slecht 15 minuutjes zonlicht per dag is doorgaans voldoende om genoeg vitamine D aan te maken. Er zijn nog meer goede effecten van de zon op de huid, het kan namelijk sommige huidziekten verbeteren, waaronder psoriasis. Bij deze aandoening wordt uv-licht soms therapeutisch ingezet om de symptomen te verminderen. Neem hier ook een kijkje bij onze cursus gelaatsverzorging.
Aan de andere kant, zoals met veel dingen in het leven, is er ook een keerzijde. Te veel blootstelling aan uv-licht kan leiden tot verbranding van de huid. Dit is pijnlijk, er kunnen zelfs blaren ontstaan en het risico op huidkanker wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Daarbij zijn de zonnestralen ook de grootste veroorzaker als het gaat om vroegtijdige huidveroudering, zoals het vroegtijdig ontstaan van fijne lijntjes, rimpeltjes en huidverkleuringen. Denk bij huidverkleuringen aan de bruine vlekken die op de huid ontstaan, vooral op de handen en het gezicht, omdat deze het meest blootgesteld worden aan de zon. Deze vlekken noemen we ook wel hyperpigmentaties, levervlekken of ouderdomsvlekken.
Lees ook: Tips voor behandelingen in anti-aging huidverzorging
Vroeger werd een gebruinde huid beschouwd als een teken van gezondheid en vitaliteit. Echter, weten we nu dat de effecten van de zon op je huid erg nadelig kunnen zijn. Zo is een bruine huid in feite een teken van beschadiging door de zon. Het bruinen van de huid is namelijk een verdedigingsmechanisme van de huid tegen DNA-schade. Te veel van deze schade kan leiden tot huidkanker. Bescherm je huid dus zo veel mogelijk tegen de zon. Wil je toch graag dat bruine kleurtje? Kies dan voor een veilig alternatief, zoals spray tanning. We leren je er graag alles over in onze cursus spray tanning.
Zonnebrandcrème is onmisbaar als je je huid goed wilt beschermen tegen de zon. Een goede zonnebrandcrème blokkeert zowel UVB- als UVA-stralen en vermindert daardoor het risico op huidkanker en vroegtijdige veroudering. Echter, het is belangrijk dat je weet dat zonnebrandcrèmes je huid niet volledig beschermen. Je moet het regelmatig opnieuw aanbrengen, vooral na zwemmen of zweten. Daarbij is het ook essentieel om een flinke laag aan te brengen. Veel mensen brengen vaak een te dun laagje aan.
Let op, het gebruik van zonnebrandmiddelen betekent niet dat je urenlang onbeschermd in de zon kunt blijven. Blijf zo veel mogelijk in de schaduw, draag beschermende kleding, een zonnebril en een hoed of pet voor extra bescherming. Wil je meer weten over welke zonnebrand je moet gebruiken? Lees dan hier meer over “Welke zonnebrandcrème pas bij mijn huid”.
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.