Haaruitval door stress, kan dat?
Je hebt het vast weleens iemand horen zeggen: ‘Ik voel me zo gestrest, dat mijn haar ervan begint uit te vallen!’ Is het nu een feit of een fabel dat je door stress last kunt krijgen van haaruitval? Wij doken dieper in de materie en geven antwoord op deze vraag. We geven ook tips voor hoe je het probleem van haaruitval kunt aanpakken!
Stress kan gepaard gaan met haaruitval
Om meteen antwoord te geven op de hierboven gestelde vraag, stress kan inderdaad leiden tot haaruitval. Dat komt omdat door te veel spanning het adrenalinegehalte in je lichaam hoger is. Af en toe een adrenalinekick kan geen kwaad. Zo wordt adrenaline na flinke inspanning afgebroken via de lymfeklieren. Is het adrenalinegehalte constant hoog, dan gaat het zich ophopen in het lichaam. Dit gebeurt vooral in de hoofdhuid, omdat de doorbloeding hier zwakker is. Hierdoor komt adrenaline in de talgkliertjes terecht en wordt er overtollig melkzuur geproduceerd.
Wat doet melkzuur met het haar?
Onder invloed van het melkzuur wijzigt de samenstelling van het zweet. Dit vloeit uit over het hoofd, waarbij de natuurlijke beschermlaag van de hoofdhuid wordt aangetast. Dit leidt tot jeuk en een schilferige huid. Het melkzuur dringt de haarschacht binnen en tast het haar aan. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het haar al in het haarzakje begint te splijten of dat het haar breekbaarder wordt. Het melkzuur kan ook onderin de haarschacht de celdeling verstoren, waardoor de levensduur van het haar aanzienlijk wordt verkort. Dit kan ertoe leiden dat de levensduur van 5-7 jaar verkort wordt naar 6 maanden.
Hoe herken je haaruitval door stress?
Haaruitval door stress begint vaak met een jeukende en schilferige hoofdhuid. Daarnaast merk je dat bij het wassen van het haar er meer haren in het doucheputje achterblijven en ook tijdens het kammen blijft er meer haar achter in de borstel. Kenmerkend is dat de haaruitval gelijkmatig verspreid is over het hoofd. Je krijgt een dunnere bos haren. Als je een lok haar opzij schuift, zie je dat er steeds meer ruimte is tussen de afzonderlijke haartjes. De hoofdhuid kun je duidelijker zien dan voorheen.
Wat kun je doen tegen haaruitval door stress?
Het is belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Dit betekent dat je de stress moet verminderen. Dat is niet altijd een gemakkelijke klus. Het kan nodig zijn om de hulp in te schakelen van een arts. Zorg voor voldoende beweging, een gezond voedingspatroon, sociale contacten en onderga bijvoorbeeld regelmatig een ontspannende massage. Het is belangrijk dat lichaam en geest weer in balans komen en daardoor optimaal functioneren, waardoor ook het haargroeiproces zich herstelt. Een kapper kan je speciale lotions en shampoos aanraden om de gezondheid van je hoofdhuid en je haar te bevorderen. Hoewel het probleem doorgaans tijdelijk is, moet je er wel rekening mee houden dat soms niet alle haren zich herstellen en dus niet meer terugkomen.
Tip: Indiase hoofdmassage
In de tussentijd is het een goed idee om af en toe een Indiase hoofdmassage te ondergaan. Hierdoor wordt de doorbloeding van de hoofdhuid gestimuleerd, waardoor opgehoopte adrenaline beter wordt afgevoerd en de vorming van melkzuur wordt verhinderd. Hiermee wordt verdere schade aan het haar voorkomen en het herstel van het haargroeiproces wordt ondersteund. Daarbij geeft het direct een ontspannend gevoel, waardoor de aanmaak van adrenaline wordt verminderd. Sterker nog, er komen juist hormonen en neurotransmitters vrij die de ontspanning bevorderen. Steeds meer kappers bieden deze massage aan in hun salon. Wil je hier ook meer van weten? Schrijf je dan hier in voor onze Cursus Indiase Hoofdmassage.
Wil je alles weten over haarproblemen, haarverzorging en kapsels?
Dan ben je bij Wellness Academie op het juiste adres. Volg bijvoorbeeld onze Allround Kappersopleiding en wordt een specialist in kniptechnieken, hairstyling en haarkleuren. Wil je je vooral toeleggen op klassieke en trendy herenkapsels, dan mag je de Opleiding Barbier niet missen. Tijdens deze opleiding wordt er niet alleen gefocust op kapsels, maar ook op baarden en snorren!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.