Herfstvoeding volgens de Chinese Voedingsleer
De herfst is een prachtig seizoen van verandering en transformatie. Terwijl de bladeren verkleuren en de lucht frisser wordt, vraagt ons lichaam om een andere benadering van voeding en welzijn. Volgens de Chinese voedingsleer, die diep geworteld is in eeuwenoude tradities, speelt voeding een cruciale rol in het behouden van balans en gezondheid. De Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) legt hierbij veel nadruk op voeding tijdens de seizoenen. We geven je hier 5 tips uit de Chinese voedingsleer om de herfst gezond en gebalanceerd door te komen.
1. Voedingsmiddelen die de longen ondersteunen
In de Chinese geneeskunde wordt de herfst geassocieerd met de longen en de huid. Dit seizoen is een uitstekende tijd om voedingsmiddelen te kiezen die de longen versterken en je immuunsysteem ondersteunen. Probeer voedingsmiddelen, zoals peren, appels, gember en knoflook, in je dieet op te nemen. Deze ingrediënten helpen bij het bevochtigen van de luchtwegen en versterken je weerstand tegen verkoudheden. Wil je graag kennismaken met de inzichten en basisprincipes van de Traditionele Chinese Geneeskunst? Dan is onze cursus meridianen- en elementenleer een aanrader!
Tip: maak een verwarmende peren-gember soep om je longen te kalmeren en je lichaam van binnenuit te verwarmen.
2. Herfstvoeding: eet seizoensgebonden groenten
Zoals we hierboven al vermeldden, focust de Chinese voedingsleer zich sterk op de seizoenen. Vanuit deze gezondheidsleer bestaat herfstvoeding dan ook voornamelijk uit seizoensgebonden groenten. Denk hierbij aan pompoen, zoete aardappel en boerenkool. Dit zijn allemaal opties die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren in de koudere maanden. Deze groenten zijn voedzaam en ze helpen je om je energie op peil te houden en je spijsvertering te bevorderen. Je kunt deze effecten ondersteunen met de behandelwijzen die je leert in onze cursus chi nei tsang buikmassage.
Tip: bereid een voedzame pompoenstoofpot met kruiden, zoals kaneel en nootmuskaat, voor een heerlijk verwarmende maaltijd die je energie geeft en je herfstblues verlicht.
3. Kies voor verwarmende kruiden en specerijen
In de herfst is het belangrijk om je lichaam van binnenuit te verwarmen. Herfstvoeding staat dan ook in het teken van het gebruik van kruiden en specerijen. Voorbeelden van verwarmende kruiden en specerijen die veel worden gebruikt in de Chinese Voedingsleer zijn:
- Kaneel
- Kruidnagel
- Steranijs
- Kardemom
Hiermee kun je je gerechten op smaak brengen. Daarbij bevorderen deze ingrediënten ook de spijsvertering en ze helpen om je lichaam warm te houden.
Tip: voeg een snufje kaneel toe aan je ochtend havermout of thee om een gezellige en verwarmende start van je dag te creëren.
4. Zorg voor voldoende hydratatie met warme dranken
Tijdens de herfst is het belangrijk om je vochtinname aan te passen. Koude dranken kunnen je lichaam afkoelen, terwijl warme dranken je helpen om warm en gehydrateerd te blijven. Kies binnen je nieuwe herfstvoeding routine dan ook eerder voor warme theeën, zoals groene thee, rooibosthee of kamillethee. Hiermee kun je zowel je lichaam verwarmen als je geest kalmeren.
Tip: maak een grote thermoskan met een kruideninfusie van groene thee en munt voor een verfrissende en verwarmende drank, waar je de hele dag door van kunt genieten.
5. Eet minder rauwe voeding; focus op gekookte gerechten
In de herfst kan je spijsverteringssysteem baat hebben bij gekookte voedingsmiddelen in plaats van rauwe gerechten. Gekookte maaltijden zijn gemakkelijker te verteren en helpen om je lichaam beter warm te houden. Vervang de salades en rauwe groenten, die in de zomer juist goed voor je waren, door gestoofde of gekookte varianten. Wil je graag alle ins & outs leren over de Chinese voedingsleer gedurende het hele jaar? Schrijf je dan meteen in voor onze cursus Chinese voedingsleer en ga binnenkort nog van start!
Tip: maak een linzenstoofpot met wortelen, selderij en ui voor een voedzame maaltijd die je spijsvertering ondersteunt en je verwarmt tijdens de herfst.
Combineer herfstvoeding met Chinese massages en behandelingen
De Chinese voedingsleer biedt waardevolle inzichten om je welzijn tijdens deze periode te optimaliseren. Samengevat: kies voor voedingsmiddelen die je longen ondersteunen, eet seizoensgebonden groenten, gebruik verwarmende kruiden, kies voor warme dranken en focus op gekookte maaltijden. Hiermee kun je je lichaam en geest in balans houden. Je kunt deze gezonde voeding ondersteunen met overige behandelwijzen uit de Traditionele Chinese geneeskunde. Daarvoor volg je onze cursus tui-na, waarin je de Chinese drukpuntmassage leert. Of wat dacht je van een cursus Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage? Daarnaast bieden we ook een complete opleiding TCM acupunctuur behandelaar aan! Meer weten? Kom dan langs op een van onze info-avonden!
Lees ook:
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.