Oplossingen voor een gescheurde nagel
Je hebt veel moeite en zorg besteed aan het laten groeien en mooi vormgeven van je nagels. Ze zien er prachtig uit, maar dan ineens heb je een klein ongelukje en je nagel breekt! Je hebt de neiging om dan maar naar je nagelvijl of -knipper te grijpen om al je nagels weer in te korten. Is al je inspanning, zorg en geduld nu voor niets geweest? Stop! Wacht! Er zijn andere oplossingen mogelijk, zonder dat je al je nagels hoeft kort te knippen. We geven je hier enkele praktische oplossingen voor een gescheurde nagel!
1. Repareer de nagel met nagellijm
Een manier om te voorkomen dat je niet al je nagels hoeft af te knippen als je een van je nagels gescheurd hebt, is het lijmen van de nagel met nagellijm. Dit is vooral een goede optie als het om een klein horizontaal scheurtje gaat. Breng de lijm aan op het scheurtje en laat het drogen. Vervolgens vijl je de overtollige lijm weg. Daarna kun je het beste een base coat over je nagels aanbrengen en je nagels lakken in een gewenst kleurtje. Werk de nagels af met een transparante en glanzende topcoat. Er is nu niets meer te zien van je gescheurde nagel. Je kunt het scheurtje zo onopvallend laten uitgroeien. Let op: sommige mensen zijn allergisch voor de bestanddelen van de nagellijm. Wil je meer weten over nagelverzorging? Meld je dan aan voor onze Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure.
2. Breng zijde aan op de nagel en laat gelnagels plaatsen
Bovenstaande oplossing is niet voor elke gescheurde nagel een goede oplossing. Gaat het bijvoorbeeld om een wat grotere scheur die de nagel erg kwetsbaar heeft gemaakt, dan is er meer nodig. In dat geval is het nodig om nagellijn aan te brengen en daarover een stukje zijde (silk wrap), om de twee nageldelen beter bij elkaar te houden. In nagelstylingzaken kun je speciale silk wraps voor gescheurde nagels aanschaffen. Vervolgens kun je hier overheen gewoon gelnagels plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je je nagels wat extra stevigheid geeft, waardoor ze minder snel breken. Ook nu geldt weer dat de scheur op deze manier onder de gelnagels kan uitgroeien. Wil je meer leren over gelnagels? Dan ben je van harte welkom bij onze Cursus Gelnagels (Basis).
3. Heb je ook al gehoord van het theezakje?
Je kunt ook een theezakje gebruiken om een scheurtje in je nagel te repareren. Dat heeft vrijwel iedereen in huis. Knip het theezakje open en verwijder de thee. Daarna knip je het papiertje in de vorm van je nagel. Vijl de nagel voorzichtig, zodat het scheurtje zo glad mogelijk is. Reinig de nagel om al het vet en vuil te verwijderen. Daarna breng je een transparante base coat aan. Breng daarna het op maat geknipte theezakje aan, zodat deze goed vastplakt op de nagel. Je kunt eventueel een pincet gebruiken om het theezakje goed op zijn plaats te krijgen. Laat het drogen en breng nog één of twee laagjes transparante base coat aan. Als dit goed opgedroogd is, vijl je de nageltop, omdat het papiertje soms aan de rand voor wat oneffenheden kan zorgen. Daarna kun je je nagels lakken in de gewenste kleur en afwerken met een topcoat.
4. Verticale scheur betekent inkorten
Horizontale scheurtjes ontstaan meestal doordat je met je nagel ergens achter blijft haken. Verticale scheurtjes worden doorgaans veroorzaakt door te veel druk op de nagel. Dit komt dan ook vaker voor aan de teennagels, bijvoorbeeld door knellend schoeisel. Helaas, kun je in dit geval wel het beste je nagels kort knippen. Hiermee verminder je de druk op de nagel en voorkom je dat de nagel nog verder inscheurt. Leer meer over voetverzorging en teennagels verzorgen in onze Opleiding Pedicure. Bij kleine scheurtjes kun je met behulp van nagellijm voorkomen dat de nagel verder scheurt. Bij flinke scheuren is het belangrijk om de nagel extra te beschermen met bijvoorbeeld een pleister of silk wrap, die je stevig op de nagel plakt.
5. Pas op voor infecties!
Bovenstaande oplossingen zijn geschikt voor een gescheurde nagel, waarbij geen sprake is van wondjes. Gaat de gescheurde nagel ook gepaard met een wondje, dan dien je dat eerst goed te behandelen en te desinfecteren. Een wondje brengt namelijk altijd het risico op infectie met zich mee. Je herkent een infectie aan een rode huid, een kloppend gevoel in je vinger of teen en eventueel pus. In dat geval dien je altijd een arts te raadplegen.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.