Vraag aan de pedicure: waarom komt een likdoorn terug?
Pijnloos kunnen lopen; dat is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Kleine kwaaltjes aan de voeten, kunnen grote gevolgen hebben voor je alledaagse leven. Zo kan een likdoorn veel pijn en ongemak veroorzaken. Het is een verademing als deze wordt weggehaald. Een veelgehoorde klacht is echter, dat een likdoorn na een korte tijd gewoon weer terug kan komen. Daarom gaan we in dit artikel in op een veelgestelde vraag aan de pedicure; waarom komt een likdoorn terug?
In het kort: wat is een likdoorn?
Veel mensen kennen een likdoorn onder de naam ‘eksteroog’. Het wordt in vaktermen ook wel een ‘clavus’ genoemd. Het gaat hierbij om een kleine zone met overtollig eelt. Een likdoorn groeit onder druk (van bijvoorbeeld de schoen) van buiten naar binnen en heeft vaak de vorm van een kegel. De punt dringt naar binnen en kan pijn veroorzaken door de druk op een zenuw of een bot. Dit is een van de redenen waarom het zo belangrijk is om overtollig eelt op tijd weg te halen. Gebeurt dit niet, dan ontstaan er verhoogde drukpunten. Het lichaam wordt aangezet om extra eelt aan te maken om deze plekken te beschermen. Dit proces zorgt voor het ontstaan van likdoorns.
Likdoorn laten verwijderen door een pedicure
Het is belangrijk om een likdoorn vakkundig te laten verwijderen door een pedicure. In sommige gevallen is er een arts nodig. Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende soorten likdoorns bestaan? De reguliere likdoorns en de typische weke likdoorns tussen de tenen kunnen door een pedicure verholpen worden. Het kan soms ook gebeuren dat er bloedvaatjes en zenuwen zijn meegegroeid in de likdoorn. Deze likdoorn is zeer pijnlijk. Een pedicure mag deze likdoorn dan ook niet zomaar wegsnijden. Laat dit probleem behandelen door een arts. In onze opleiding pedicure leer je alles over het verwijderen van likdoorns en wanneer je klanten doorstuurt naar een arts.
Waarom komt een likdoorn terug?
Het komt nogal eens voor dat een pedicure een likdoorn weghaalt, maar dat kort daarna de klant weer aanklopt met hetzelfde probleem, op dezelfde plek. Waarom komt een likdoorn terug? Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te onderzoeken waardoor de likdoorn ontstaat. Alleen door de oorzaak aan te pakken, kun je ervoor zorgen dat de likdoorn niet steeds terugkomt. Als iemand een likdoorn laat weghalen die ontstaan is door te nauwe schoenen en vervolgens weer gewoon dezelfde schoenen draagt, dat zal de likdoorn hoogstwaarschijnlijk snel terugkomen. We zetten hieronder enkele veelvoorkomende oorzaken van likdoorns op een rij.
Veelvoorkomende oorzaken van likdoorns
Het antwoord op de vraag waarom een likdoorn terugkomt, heeft er dikwijls mee te maken dat de oorzaak niet goed wordt weggenomen. Veelvoorkomende oorzaken van likdoorns zijn:
- Nauwe schoenen
- Spitse schoenen
- Te hoge hakken
- Dunne huid
- Verandering stand gewrichten
- Standsafwijking van de voet
- Veel belasting (sporten of door gereedschap)
- Weinig aandacht voor voetverzorging
Voorkom dat een likdoorn terugkomt
Allereerst is het dus belangrijk dat je onderzoekt wat precies de oorzaak is van de likdoorn. Daarna dient deze vakkundig verwijderd te worden. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat een likdoorn terugkomt:
Aandacht voor goed schoeisel
Schoenen moeten goed passend zijn. Het is belangrijk dat de hak goed door de schoen wordt omvat en niet voor wrijving of druk zorgt. Daarbij is het essentieel dat de tenen genoeg ruimte hebben.
Professionele voetverzorging
Vergeet je voeten niet; ze hebben veel verzorging nodig. Daarmee zorg je ervoor dat je minder risico loopt op likdoorns en andere voetproblemen. Regelmatig een bezoek aan de pedicure is geen overbodige luxe! Wil je graag handen en voeten leren verzorgen? Dan is onze Cursus Cosmetische Manicure en Pedicure misschien iets voor jou!
Thuis je voeten verzorgen
Heb je snel last van eelt, neem dan regelmatig een warm voetbad met bijvoorbeeld soda. Het eelt verweekt hierdoor, waarna je het gemakkelijk kunt wegvijlen. Let op, vijl niet te veel, anders kun je de gezonde huid beschadigen. Laat het dieper verwijderen van eelt altijd over aan een pedicure of indien nodig aan een arts.
Ontdek hier onze Opleiding Pedicure!
In onze opleiding pedicure leer je nog meer over maatregelen die genomen kunnen worden, om likdoorns te voorkomen en om ervoor te zorgen dat ze niet terugkomen. Denk hierbij onder meer aan het gebruik van likdoornpleisters, zalven, tinctuur, likdoornringetjes en ontlastende zooltjes. Verder komen alle facetten van voetverzorging op een praktische wijze aan bod. Kortom, voetverzorging is een boeiend vakgebied, waar je veel voldoening uithaalt. Je bent als pedicure de redder in nood voor mensen met voetklachten en die graag weer als op wolkjes willen lopen. Meer weten? Neem hier een kijkje bij onze Opleiding Pedicure in Antwerpen en Hasselt!
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.