Mis deze last-minute aanbiedingen niet! (meer info)
Mis deze last-minute aanbiedingen niet! (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Waarop letten als je mobiele kapper wilt worden?

11 november 2019 | Kapper & Haarverzorging
Waarop letten als je mobiele kapper wilt worden?

Het aantal zelfstandig ondernemers is in België de afgelopen tijd sterk toegenomen. Zo nam bijvoorbeeld in de laatste vier maanden van 2018 in Vlaanderen het aantal zelfstandigen met 22% toe ten opzichte van een jaar eerder. Opvallend is dat meer dan 50% jonger is dan 35 en onder de 25 jaar zijn de vrouwen in de meerderheid. Daarnaast zien we dat er opvallend veel kapsalons zijn geopend. Ook de mobiele kapper is populair. Overweeg je ook een carrière als thuiskapper? Dan geven we je hier enkele tips voor waar je op moet letten als je mobiele kapper wilt worden.

1. Heb ik een diploma nodig?

De aanzienlijke toename van zelfstandigen in ons land heeft vooral te maken met het feit dat veel startende ondernemers niet meer hun kennis van bedrijfsbeheer hoeven te bewijzen. Dit bleek in het verleden een groot obstakel voor starters om daadwerkelijk de stap te zetten naar het ondernemerschap. Wil je als zelfstandige kapper aan de slag, dan hoef je niet eens meer over een kappersdiploma te beschikken. Wil je echter een succesvolle start maken, dan is het uiteraard wel een aanrader om eerst een goede opleiding te volgen. Dat hoeft echter niet veel tijd en geld te kosten! Met onze Kappersopleiding (basis) leer je binnen korte tijd ontzettend veel, zodat je snel als professional aan de slag kunt. Je ontvangt na afloop van de opleiding een diploma.

2. Houd de kosten laag

Als startende ondernemer heb je mogelijk weinig mogelijkheden om zelf flink te investeren in je zaak. De hoge kosten voor het aanschaffen of het huren van een pand jagen je angst aan, evenals de kosten voor gas, water en licht en een dure saloninrichting. Vanuit dit oogpunt kan het dus interessanter zijn om als mobiele kapper aan de slag te gaan. Dit betekent dat je bij de mensen thuis langs gaat. Hiermee kun je veel kosten omzeilen. Let op: vergeet niet dat je nu wel andere kosten gaat maken, zoals brandstofkosten. Daarnaast ben je meer tijd kwijt met reizen. Slaag je er echter in om klanten te winnen in jouw directe omgeving, dan zal dit niet zo’n punt zijn en is het voordeliger om als thuiskapper te starten.

3. Marketing obstakels

Een belangrijk aandachtspunt bij het starten als mobiele kapper is marketing. Hoe promoot je jezelf als je geen vaste locatie hebt als kapper? Je hebt geen salon waar potentiële klanten voorbij lopen of kunnen aankloppen voor meer informatie en om jou te leren kennen. Gelukkig hebben we vandaag de dag sociale media. Maak furore op Facebook en Instagram om jezelf bekendheid te geven. Echter het allerbelangrijkste is in jouw geval mond-tot-mondreclame. De meeste mobiele kappers vinden hun eerste klanten binnen hun familie- en vriendenkring. Zorg voor tevreden klanten en stimuleer ze om jou aan te bevelen bij anderen, onder andere door reviews achter te laten op jouw sociale media kanalen.

4. Balans tussen werk en privé

Een goede balans vinden tussen werk en privé is voor veel startende mobiele kappers een uitdaging. Werk je in een kapsalon, dan ben je aangewezen op de openingstijden. Ga je als thuiskapper aan de slag, dan ben je veel flexibeler. Dat is je kracht, maar het kan ook een valkuil worden. Het is erg fijn voor je klanten dat je op hun behoeften inspeelt, door bijvoorbeeld ook ’s avonds of in het weekend langs te komen. Je werktijden zijn daardoor heel wisselend en onvoorspelbaar. Je afspraken zijn mogelijk erg versnipperd over de dag, er zijn momenten dat je van het ene adres naar het andere raast, terwijl er ook dagen zijn dat je op een nieuwe afspraak wacht. Zeker als startende ondernemer grijp je graag elke kans aan om voldoende inkomen te werven. Toch is het belangrijk grenzen te stellen voor een gezonde balans tussen werk en privé.

5. Voldoende inkomen en trouwe klanten

In de startfase van je zelfstandige activiteit als mobiele kapper zul je waarschijnlijk niet meteen genoeg klanten hebben om voldoende inkomen te werven. Is dat een groot probleem? Of heb je misschien nog verdiensten uit andere activiteiten of een reserve waarmee je deze opstartfase kunt overbruggen? Het is belangrijk om zo vlot mogelijk een vaste klantenkring op te bouwen. Houd er als zelfstandige echter altijd rekening mee dat je inkomen nooit vaststaat en dat je voorbereid bent op periodes waarin je soms wat minder verdient. Een voordeel dat ons vaak ter ore komt als het om mobiele kappers gaat, is dat je gemakkelijker een sterke band met je klanten opbouwt. Je komt immers bij hen thuis, dat voelt veel persoonlijker. Thuiskappers merken dan ook dat deze klanten daarom ook loyaler zijn. Zie je een carrière als mobiele kapper wel zitten? Bekijk dan hier ook eens onze Opleiding Allround Kapper en onze Opleiding Barbier.

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie