⚡ Black Friday Deal! ⚡ Pak nu 15% korting op al jouw favorieten cursussen en/of opleidingen! ❤️ (meer info)
⚡ Black Friday Deal! ⚡ Pak nu 15% korting op al jouw favorieten cursussen en/of opleidingen! ❤️ (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat te doen bij rode bultjes door de warmte?

20 juli 2020 | Schoonheidszorg
Wat te doen bij rode bultjes door de warmte?

Warm weer kan een grote invloed hebben op je huid. Heb je snel last van rode bultjes door de warmte? Dan is dat meestal warmte-uitslag (miliaria). De symptomen zijn kleine rode of roze en heldere tot witgele bultjes op je huid, jeuk en eventueel ook ontstekingen. De bultjes zien eruit als kleine blaartjes. Deze vorm van huidirritatie ontstaat doordat de zweetklieren en haarzakjes verstopt raken. We gaan hier dieper in op dit probleem en geven tips voor het behandelen en verminderen van warmte-uitslag. 

Warmte-uitslag nader bekeken

Onze kleine zweetkliertjes monden uit in een zweetporie in de bovenste laag van de huid, de opperhuid. Daarnaast zijn er ook grote zweetklieren. Deze zijn in veel gevallen verbonden met een haarzakje. Daardoor raken bij overmatig zweten en wanneer er druk op de huid wordt uitgeoefend niet alleen de zweetklieren, maar ook de haarzakjes verstopt. Bij warm en vochtig weer lukt het de zweetklieren niet om al het zweet uit het lichaam weg te voeren, bijvoorbeeld op plekken waar twee huidlagen tegen elkaar drukken of als de huid wordt bedekt door strakke kleding. Het zout in zweet kan huidirritatie veroorzaken en er kunnen ontstekingen ontstaan, waardoor er doorzichtige, rode bultjes tevoorschijn komen. Soms zie je ook verdikte rode plekken. 

Tips om rode bultjes door de warmte te verminderen

In de meeste gevallen is warmte-uitslag een onschuldige aandoening. Als je voldoende verkoeling opzoekt, tussen de 20 en 22 ºC, zullen de bultjes binnen enkele dagen vanzelf weggaan. Bij hardnekkige uitslag kan het soms langer duren voordat de huid weer is genezen. Hieronder enkele tips om de huidirritatie te verminderen:

  • Vermijd wrijving
    Draag geen strak zittende kleding, maar losse katoenen kleding.
  • Houd de huid goed schoon
    Was je huid steeds na inspanning en zweten met een milde reinigingsgel en koud of lauw water. Wrijf niet over de huid met een handdoek, maar dep de huid droog.
  • Koele douche
    Neem een koele douche. Dit geeft direct verlichting als je veel jeuk hebt.
  • Koude kompressen
    Je kunt op plekken waar de huid elkaar raakt, bijvoorbeeld onder de borsten of tussen de benen, een koud kompres leggen. Ook bij hevige irritatie kun je de betreffende plek koelen door er een koud kompres op te leggen. Je kunt er ook een coolpack op leggen, maar doe dit niet langer dan 20 minuten. Leg het coolpack niet direct op de huid, maar leg er altijd een katoenen doek tussen. 
  • Voldoende water drinken
    Door voldoende water te drinken zorg je voor een goede vochthuishouding en kun je je lichaamstemperatuur iets omlaag brengen.

Zijn er medicijnen tegen warmte-uitslag?

Heb je veel last van rode bultjes door de warmte en verminderen ze niet na enkele dagen, raadpleeg dan je huisarts. Deze kan de diagnose stellen of er daadwerkelijk sprake is van warmte-uitslag of dat er misschien iets anders speelt. Bij warmte-uitslag en een geïrriteerde huid kan de huisarts eventueel hydrocortison crème voorschrijven. Bij veel jeuk kunnen anti-histaminepillen uitkomst bieden. Warmte-uitslag kan ook een bacteriële infectie tot gevolg hebben. In dat geval kan een arts antibiotica voorschrijven.

Tip: gebruik geen nachtcrème

Heb je de gewoonte om voor het slapen nachtcrème op je gezicht te smeren? Bij warm weer kun je dit beter niet doen. Normaal gesproken zorgt een vettere nachtcrème ervoor dat de regenererende functies van de huid ondersteund worden. Wanneer het erg warm is, hebben de zweetkliertjes in je huid het al moeilijk om het overtollige zweet uit het lichaam weg te leiden. Als je de huid dan nog eens extra afsluit met een nachtcrème, maak je het de zweetkliertjes nog moeilijker en heb je eerder last van rode bultjes door de warmte. Het blijft echter belangrijk om je huid goed te hydrateren. Door het warme weer kan je huid namelijk sneller uitdrogen, wat de talgproductie stimuleert en waardoor onzuiverheden kunnen ontstaan. Je kunt bij warm weer je nachtcrème vervangen door dagcrème.

Meer weten?

Wil je alles weten over de opbouw, werking en verzorging van de huid? Dan is onze volwaardige Opleiding Schoonheidsspecialiste met diploma vast iets voor jou! Of kies voor een van onze korte cursussen, zoals de Cursus Gelaatsverzorging met certificaat! Tot gauw bij Wellness Academie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie